ES FR EN

III Curs de Violí Barroc

Sóller, 27-28 de febrer i 1 de març de 2009

Des de 2008 els cursos de violí barroc organitzats per Barroc Mallorca formen part de l’oferta cultural de les Illes Balears. Els passats 27, 28 de febrer i 1 de març de 2009 va tenir lloc la tercera edició d’aquests cursos amb el professor Blai Justo, especialitzat en violí barroc al Conservatori de Brussel·les i membre de grups emblemàtics com La Petite Bande o el Ricercar Consort, entre altres. En aquesta ocasió, els organitzadors varen elegir els locals de l’Escola Municipal de Música de Sóller i varen comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament d’aquesta ciutat i de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

L’objectiu de Barroc Mallorca és difondre la música dels segles XVII i XVIII seguint els criteris interpretatius de l’època, tal com es fa actualment a Europa. La seva activitat se centra en l’organització de concerts i de cursos de perfeccionament.

Els cursos de violí barroc estan dirigits principalment als violinistes, però des del començament han estan oberts a altres instruments, tant històrics com moderns, així com a cantants i directors d’agrupacions. En edicions anteriors hi han participat alumnes de viola, violoncel i clavecí. En aquesta ocasió, s’hi ha incorporat la flauta de bec i el clarinet. Per a la majoria dels alumnes el curs els va permetre tenir el seu primer contacte amb la música barroca interpretada segons criteris estilístics documentats. Els participants resideixen a les Illes Balears i a Barcelona.

Com a continuació del segon curs, que va tenir lloc l’estiu del 2008, el III Curs de violí barroc ha servit per aprofundir en un dels aspectes més rellevants de la interpretació barroca: l’ornamentació, que és l’art d’embellir les melodies seguint unes regles precises d’harmonia i bon gust.

El concert de cloenda del diumenge 1 de març va suposar un final de festa musical on els alumnes, acompanyats pel professor, varen interpretar obres dels compositors Thomas Morley, Giovanni Paolo Cima, Georg Philipp Telemann, Arcangelo Corelli, Jean-Baptiste Lœillet, Joseph Bodin de Boismortier, Francesco Antonio Bonporti i Georg Friedrich Händel. El nombrós públic va gaudir de la interpretació de les peces i de les explicacions donades per Blai Justo.

El professor està molt satisfet de l’ona d’entusiasme que el curs ha suscitat dins el món musical tant a les Illes com a fora, de l’alt nivell dels participants i de la calorosa acollida del públic. Per a futures edicions, els organitzadors esperen poder disposar dels ajuts institucionals que aquests cursos mereixen.